tirsdag 24. september 2013

Endelig var det blitt helg. Jeg og Joachim hadde bestemt oss for å prøve oss på bølgesurfing. Jæren har veldig fine forhold for bølgesurfing og det måtte vi prøve. Vi ringte Surf School og spurte hvor de var i dag, og dro av sted til Bore-stranden.

Surf School er et veldig bra konsept for hobbysurfere som ikke vil bruke så mye penger på surfing. De har en lastebil (med skap) som leier ut surfeutstyr billig. 220 kroner koster det å leie surfebrett og våtdrakt for en hel dag.  De kjører og sjekker hvor det er fine surfebølger, og der bølgene er best parkerer de. Dermed er det bare å ringe og spørre hvilken strand de står ved.

Vi kledde på oss våtdrakter og tok brettene med oss. Vi fant flagget for hvor surferne skulle være, og kastet oss i sjøen med en gang. Vi er begge å regne for grønne men vi gikk på med friskt mot. Jeg la igjen brettet mitt på land og hjalp Joachim med å finne bølger som passet. Da han hadde skjønt hvordan han skulle komme i gang ble han superivrig og ville prøve alene.

Å surfe var mye vanskeligere en vi trodde. Jeg hadde surfet en gang tidligere og trodde det skulle gå geit nå, men det var nok litt for høye bølger for nybegynnere (2-3 meter høye, og rotete ifølge en som surfet ofte). Vi klarte ikke å reise oss opp og stå på brettene. Vi stod derimot på kne på noen av bølgene.. Kunsten er å starte akkurat når bølgen begynner å bryte. Joachim traff skikkelig godt med timingen noen ganger og fikk da en voldsom fart, Pappaen ble nesten litt bekymret, men det gikk heldigvis bra hver gang.

Etter ei økt på tre timer med surfing kjente både jeg og Joachim at dette var veldig god trening. Skuldrene verket, armene verket. To dager senere kjenner jeg fremdeles at det var veldig god trening. Surfing er en av de gøyeste måtene jeg har trenet på noen gang, og det blir garantert flere turer på stranda med surfing som mål. Joachim storkoste seg også, og har spurt flere ganger om vi ikke skal tilbake snart.

fasanbryst a la Joachim

Joachim skulle lage middag, Han hadde gledet seg i over en uke, for han skulle næmlig lage fasanbryst. Jeg skulle være assistent og hjelpe til når det trengtes.

Fasan er en liten hønsefugl, som ikke er så vanlig i Norge, men ganske vanlig i resten av Europa. Den er opprinnelig fra Asia, men ble innført til Europa allerede i oldtiden av romerne. Vi hadde vært så heldig og fått en pakke med fasanbryst fra noen snille bobilturister som var på besøk hos oss tidligere i sommer :)

Vi startet med å kutte opp tilbehøret i terninger. Som tilbehør hadde vi bacon, gulrot, sellerirot, poteter og champignon. Fasanbrystene krydret vi med en blanding av salt og chili-pepper. Kjøttet ble brunet raskt på sterk varme i stekepanna, deretter ble kjøttet lagt i stekeovnen på 120 grader.

Mens kjøttet lå i stekeovnen begynte vi på sausen, og resten av tilbehøret. Vi laget en enkel viltsaus av smeltet smør, mel, viltkraft, einebær, geitost og rømme. Joachim smakte den til slutt til med salt og pepper. Nydelig saus til vilt. tilbehøret steikte vi på steikepanna, i flere omganger.

 Da alt var ferdigstekt blandet vi alt sammen og la en liten seng av rotgrønnsaker på  tallerkenene. Oppå sengen la vi fasanbrystene. Skikkelig lekkert ble det, og da det var klart for å spise, var det en stolt 11-åring som bød til bords :)


Joachim steker tilbehøret
 
 
Fasanbryst klar til servering


 

onsdag 21. august 2013

Piratliv og gøy i Kristiansand dyrepark.

Bilen var fullastet med tre veldig spente barn og fullpakket bagasjerom. Familien var på tur til dyreparken i Kristiansand. Etter tre og en halv times kjøring var vi fremme. Tidligere hadde vi alltid bodd hos tante og onkel, men denne gangen skulle vi bo i dyreparken , i Sjørøverbyen Abra havn.




 
 
 
Vi kom frem på søndags kveld etter at parken var stengt, men i Abra havn var det ikke helt stille enda. Vi måtte ut og se oss om i  denne sjørøverbyen. Barna hadde fått et skattekart i resepsjonen og det ble selvfølgelig med på turen.  Det var mye å se på. Utrolig fascinerende å se hvordan de har bygd en hel by i ekte sjørøverstil, og sjørøvere kunne en også treffe på når en gikk på tur i Abra havn


Her sitter en sjørøver med fiskestanga




Ildprøvekonkuransen


Ildprøveplassen


klokken halv åtte startet konkurransen på ildprøveplassen. Da dukket det opp noen pirater. Først var det 2 trapeseartister som svingte seg i luften, etterfulgt av en liten kamp med brennende stokker - til barnas store beundring.  Det var også et heldig barn som fikk være med opp på scenen sammen med artistene.  Deretter startet konkurransen, det var barna mot både pirater og voksne, og det var barna som vant.




Trapeseartistene i sving

Tilfeldigvis var Vilde ett av barna som ble trukket ut til konkuransen, og premien var at hun fikk sitte på gullstol.
 
Vilde på gullstol




Piratsang og skuespill med piratene Sara, Lech og Bendik


En av ledetrådenene var inni denne hodeskallen



Etter at ildprøvekonkuransen var ferdig, fortsatte de to eldste barna på skattejakten. De måtte da fortsette letingen etter ledetråder i sjørøverbyen. Da alle var funnet fikk de et armbånd og kunne med det kalle seg ekte sjørøvere.






Flaggheisingen


Neste dag sto vi opp grytidlig. Vi var klare for en ny dag allerede kl 0800, 2 timer før dyreparken åpnet. Det skulle nemlig være flaggheising. Piratflagget til Kaptein Sabeltann skulle heises i Abra havn.

Ganske nøyaktig klokken 0800 kom Kaptein Sabeltanns piratskip "Den Sorte Dame" seilende fra dyreparken og inn i Abra havn, På båten var langemann og tre sjørøvere som hang i tauene. utrolig stilig å se på. De fyrte av noen kanonskudd før de la seg inn til kaia med velkjent sang om Kaptein Sabeltann.



Den Sorte Dame i Abra havn




Fra venstre: Lech, Sara,  Bendik og Langemann om bord i Den Sorte Dame


Piratene strevde litt med å få heist flagget (De fant det ikke). Etter litt leting kom det til rette og de fikk heist det, til stor glede for små og store. og Lech var den gladeste som slapp å måtte gå planken og bli spist av haiene.




Frokost
 


Sjørøveren Sara og Oda viser vei til frokostbuffeèn

Vi hadde bestilt Piratfrokost til oppholdet vårt i dyreparken. Det betydde at vi skulle være med "Den Sorte Dame" tilbake til dyreparken og spise frokost i kaptein Sabeltanns verden, sammen med piratene.  Frokosten hadde alt en god norsk frokost skal ha, inkludert "grønn rottesuppe", som faktisk smakte ganske godt.






Her takkes det for maten i ekte piratstil


Barna storkoste seg under frokosten. Piratene gikk hele tiden rundt omkring, de hadde god tid og slo gjerne av en prat med gjestene. Etter at alle var ferdig og hadde takket for maten, fant Lech et skattekart. Alle sammen fulgte spent med, og plutselig hadde alle sjørøverne og barna dratt på skattejakt.








 Etter endt skattejakt var vi klare for en flott dag i dyreparken. Vi gikk inn i parken før den åpnet, vi var jo allerede i kaptein Sabeltanns verden. Attraksjonene startet samtidig som hoveddørene ble åpnet. Dermed satt vi allerede i tømmerrenna da dørene åpnet, og fikk kjørt flere runder før det ble mye folk.



Badeland
 
Denne ferieturen fikk barna bestemme det meste. Etter et par timer i dyreparken bestemte de seg for å prøve badelandet. Vi hentet badeklærne og lusket av sted til badelandet. Badelandet har en innedel og en utedel. Innedelen har flere basseng og er best egnet for de små barna, men det finnes også noen ting for eldre barn. Våre barn trides best i bølgebassenget, og klatreveggen som også ble flittig brukt. Klatreveggen var for vanskelig for mamma og pappa, som falt ned i vannet. Alle barna klarte derimot å klatre til topps, inkludert Oda på fem år som virkelig strålte da hun nådde toppen.  
 
Utedelen besto også av flere basseng. Her var det noe for alle aldersgrupper. En kunne for eksempel legge seg i kanalen. Det var en kanal med strømmende vann som en bare kunne ligge og flyte i. kanalen gikk gjennom nesten hele anlegget, både ute og inne. En kunne klatre opp på blekkspruten Inky, eller slappe av i grotten. Grotten var et basseng som var så varmt at det nesten var vondt å gå oppi, men etter en liten stund var det bare deilig avslappende. Heldigvis var alle basseng oppvarmet, slik at sjokket ikke ble for stort når en gikk ut av bassenget igjen. Det var også satt opp rikelig med solsenger, slik at en kunne også bare ligge og slappe av. 
 
Skliene i badeland var det fart over. Et lite minus var at minimumshøyde for alle skliene var 120 cm. er en under 120 cm kan en ikke ta noen sklier. Oda var akkurat 120 cm. Hun lot ikke sjansen gå fra seg og prøvde alle skliene flere ganger. Vilde er ei smart lita jente som klarte å lure mamma opp i "Haisann", en sklie som kiler skikkelig i magen. Der satt de i en tomannsbåt, som gikk inn i en tunell, da de kom ut gikk det nedover og nedover. Med en helning på 80 grader fikk en et skikkelig magesug. Skikkelig stilig, men tross iherdige forsøk ville ikke mamma være med på flere turer.

Etter flere timer i badeland, var barna ferdig med badinga for denne gangen. Slitne gikk vi hjem til leiligheten igjen. Barna fikk leke på ildprøveplassen, mens vi laget middag.

Dyreparken

Neste dag startet som den første, med flaggheising og frokost. Etter frokost gikk vi rake vegen til tømmerrenna, som raskt ble Oda og Vildes favoritt. Vi kjørte den flere ganger før vi fant ut at vi skulle se litt mer på dyrene i parken.



 
 
Tømmerrenna blir en aldri lei av.
 

Joachim koser seg i Abra havn



Resten av dagen gikk vi rundt og kikket på dyrene. Vi så på løvene, apene, tigrene, hjortene osv. Et av høydepunktene var da vi fikk se en oter som fanget en fisk i oterdammen.

Etter tre dager med piratliv i dyreparken var vi klar for hjemreisen. Oda var skikkelig trist, og måtte gråte noen tårer - hun hadde blitt så glad i sjørøverkvinnen Sara. Vi hadde tre fantastiske dager i dyreparken og badeland. Det blir helt sikkert flere turer dit....